Žiema – intensyvus peršalimo sezonas, kurio metu itin svarbu tinkamai pasirūpinti savimi. Pradėjus jausti nosies užgulimą, galvos skausmą, kvėpavimo sutrikimus ar kitus panašius simptomus, specialistai rekomenduoja imunitetą stiprinti įvairiais maisto produktais, turinčiais teigiamos įtakos mūsų organizmui bei tolimesnei savijautai.
- Jūros gėrybės. Valgydami daugiau omega-3 riebalų rūgščių turinčių žuvų: pavyzdžiui, lašišos, skumbrės, silkės – geriname imuninių ląstelių funkcionavimą, taip pat didiname baltųjų kraujo kūnelių aktyvumą, todėl tampame kur kas stipresni, energingesni.
- Baltymai. Norint jaustis gerai, į savo kasdienį racioną turėtume įtraukti daugiau prieš tai minėtų jūros gėrybių ir mėsos (ypač paukštienos, jautienos, ėrienos), kadangi šiuose produktuose esantis cinkas, veikdamas su juose esančiais baltymais, stiprina mūsų organizmą bei skatina baltųjų kraujo kūnelių veiklą.
- Juodasis šokoladas. Smaližių mėgėjams rekomenduojama rinktis juodąjį šokoladą (turintį 70–85 proc. kakavos), kuriame esantis magnis gerina antikūnų, limfocitų, makrofagų funkcionavimą, padeda kovoti bei išvengti įvairių ligų. Taip pat šio vitamino yra prisotintos ir moliūgų sėklos, špinatai, avokadai, rudieji ryžiai.
- Citrusiniai vaisiai. Sutrikus sveikų antioksidantų ir kenksmingų medžiagų (laisvųjų radikalų) pusiausvyrai mūsų organizme, gali pasireikšti oksidacinis stresas, padidėti insulto, vėžio, diabeto rizika. Daugiau vartojant vitamino C turinčių, termiškai neapdorotų maisto produktų: citrusinių vaisių, braškių, mėlynių, brokolių, paprikų, kopūstų, lapinių daržovių, stiprinama imuninė sistema.
- Riešutai ir sėklos. Savo organizmą stiprinti galite ir sveikai užkandžiaudami – migdolai, graikiniai, pekano, bertoletijų riešutai, saulėgrąžų sėklos suteikia reikiamą kiekį magnio, vitamino E, seleno. Tai medžiagos, padedančios kovoti su įvairiais virusais, bakterijomis, taip pat reguliuojančios imuninių ląstelių funkciją, mažinančios uždegimus.
- Česnakai ir svogūnai. Dažnai gaminant maistą pasitarnaujantys česnakai bei svogūnai turi ne tik aromatingą skonį, bet ir kvapą, stiprinantį sveikatą. Taip yra dėl specialių medžiagų, kurias išskiria šios daržovės – tai alicinas ir kvercetinas, pasižyminčių antivirusinėmis savybėmis.
- Jogurtas. Pasirinkus natūralų jogurtą, dėl jame esančių probiotikų ir gerųjų bakterijų gerėja žarnyno veikla, apsauginė imuninė funkcija. Taip pat rekomenduojama vartoti ir kefyrą, kambučią (raugintą arbatos grybo gėrimą).
Kol už lango siaučia stiprus vėjas, lietus ir kitos darganos, pasirūpinkite savo sveikata bei organizmo apsauga: valgykite sveiką maistą, venkite pridėtinio cukraus, nesveikų riebalų, taip pat gerkite pakankamai vandens. O jeigu jaučiate suprastėjusią bendrą savijautą, kreipkitės į specialistus: „Pašilaičių šeimos medicinos centre“ dirbantys gydytojai visada pasiruošę Jums padėti.