Karštomis vasaros dienomis sunku ne tik apsisaugoti nuo perkaitimo, bet ir išsaugoti maisto produktų šviežumą. Statistika rodo, kad šiltuoju periodu išauga žmonių, apsinuodijusių maistu, skaičius. Pašilaičių šeimos medicinos centro (PŠMC) gydytojai atkreipia dėmesį, kad labai svarbu atidžiai rinktis maisto produktus ir laikyti juos tinkamoje temperatūroje. Taip pat prieš vartojimą būtina juos teisingai termiškai apdoroti. Dalinamės patarimais, kaip tai padaryti ir išvengti nemalonių pasekmių sveikatai!
Apsinuodijimas maistu yra virškinamojo trakto sutrikimas, sukeltas dėl nekokybiško, sugedusio ir bakterijomis užkrėsto maisto suvartojimo. Apsinuodijimas labai dažnai kyla dėl netinkamai paruoštų ir netinkamai laikomų maisto produktų.
Apsinuodijimą maistu signalizuoja šie simptomai: pykinimas, vėmimas, viduriavimas, spazminiai pilvo skausmai, apetito netekimas, nuovargis ir karščiavimas. Simptomai gali pasireikšti jau po pusvalandžio nuo sugedusio maisto vartojimo, tačiau kartais užtrunka ir iki kelių dienų. Įprastai apsinuodijimas maistu nėra pavojingas ir praeina per 24-48 valandas, tačiau tam tikrais atvejais (ypač, jei apsinuodijama gyvulinės kilmės maistu, kuriame gausu pavojingų mikroorganizmų), gali baigtis vizitu ligoninės priimamajame, ilgalaikėmis pasekmėmis sveikatai.
Kokioje temperatūroje laikyti maisto produktus?
Temperatūra, kurioje bakterijos auga sparčiausiai, yra 37 laipsniai šilumos. Visgi, jos daugintis gali ir žemesnėje temperatūroje, viršijančioje bent 5 laipsnius. Gydytojų teigimu, šviežiai paruošto maisto kambario temperatūroje negalima laikyti daugiau nei dvi valandas, o jei aplinkos temperatūra yra didesnė nei 32 laipsniai, maksimali laikymo trukmė tokiomis sąlygomis – vos valanda. Karštomis dienomis maistą rekomenduotina suvartoti per 2–3 paras. Šaltus ir neapdorotus produktus galima laikyti ne didesnėje nei 6 laipsnių temperatūroje ir ne ilgiau nei parą.
Kokie produktai genda greičiausiai?
-
- Mėsa ir jos gaminiai. Termiškai neapdorotos mėsos laikyti kambario temperatūroje ilgiau nei reikia ją paruošti gaminimui, negalima. Specialistai rekomenduoja tokią mėsą laikyti šaldytuve. Keptos mėsos galiojimo laikas yra šiek tiek ilgesnis, nes ją saugo riebalai, tad jeigu mėsa nėra vandeninga – galite suvartoti ją per ilgesnį laikotarpį. Tuo tarpu virtos mėsos negalima palikti tame pačiame puode, kuriame ji virė, reikia perkelti ją į kitą indą. Dešros, kumpio gaminiai, lašiniai ilgiau išliks švieži, jei juos susuksite į maistinį pergamentinį popierių. Jis ne tik sugeria iš produktų perteklinę drėgmę, bet ir leidžia cirkuliuoti orui, tad nepakis jų kvapas, skonis, neatsiras pelėsis.
-
- Žuvis ir jūrų gėrybės. Šviežią žuvį galite atpažinti iš jos išvaizdos ir kvapo. Drumzlinos akys, parudavusios žiaunos ir prarastas elastingumas (paspaudus žuvį, lieka įdubimas), parodo, kad žuvis nėra šviežia. Pastebėjus žalias žiaunas, gleives ant jų ir, juolab, užuodus prastą kvapą, tokią žuvį reikia išmesti – ji sugedusi ir tikrai netinkama vartojimui. Perkant išdarinėta žuvį, atkreipkite dėmesį į jos kvapą ir tekstūrą. Blogas kvapas ir minkštumas reiškia, kad žuvis taip pat jau nebetinka vartojimui. Šviežią žuvį šaldytuve reikia laikyti uždarame inde arba suvyniotą į foliją, ne aukštesnėje kaip 5 laipsnių temperatūroje, ne ilgiau kaip 2–3 dienas.
Šviežias jūros gerybės atskirti galima pagal kvapą – jos silpnai, maloniai dvelkia jūra. Saugiausia vartoti tas gėrybes, kurios yra atšildytos šaldytuve, nes taip išsaugoma jų kokybė. Prieš ruošiant jas, būtina nuplauti. Tuo tarpu atšildytas, prieš tai termiškai neapdorotas krevetes vartoti galima tik tada, jei prieš užšaldant jos buvo virtos.
- Žuvis ir jūrų gėrybės. Šviežią žuvį galite atpažinti iš jos išvaizdos ir kvapo. Drumzlinos akys, parudavusios žiaunos ir prarastas elastingumas (paspaudus žuvį, lieka įdubimas), parodo, kad žuvis nėra šviežia. Pastebėjus žalias žiaunas, gleives ant jų ir, juolab, užuodus prastą kvapą, tokią žuvį reikia išmesti – ji sugedusi ir tikrai netinkama vartojimui. Perkant išdarinėta žuvį, atkreipkite dėmesį į jos kvapą ir tekstūrą. Blogas kvapas ir minkštumas reiškia, kad žuvis taip pat jau nebetinka vartojimui. Šviežią žuvį šaldytuve reikia laikyti uždarame inde arba suvyniotą į foliją, ne aukštesnėje kaip 5 laipsnių temperatūroje, ne ilgiau kaip 2–3 dienas.
-
- Pieno produktai. Nors parduotuvėse parduodamas pienas yra pasterizuotas ir sterilizuotas, tai nereiškia, kad jame nebėra bakterijų. Pieną būtina suvartoti iki nurodyto termino pabaigos, o jeigu pakuotė atidaryta – per 24-ias valandas nuo atidarymo. Iš ūkininkų pirktą šviežią pieną rekomenduojama pavirinti prieš vartojimą ir laikyti uždarame stikliniame inde šaldytuve.
-
- Kiaušiniai. Šviežius kiaušinius atskirti galima paprasto testo pagalba. Panardinus kiaušinį į vandenį, šviežias kiaušinis nusėda į dugną, ne pats šviežiausias šiek tiek pakyla nuo dugno, o sugedęs – plūduriuoja vandens paviršiuje, tad pastarojo vartoti negalima. Kitas būdas – pakratyti kiaušinį. Jei kiaušinis kliuksi, vartojimui nėra tinkamas. Kiaušinius laikyti galima ne žemesnėje nei 5 laipsnių temperatūroje, bet ne aukštesnėje nei 20 laipsnių.
- Daržovės, vaisiai, uogos, grybai. Šiuos produktus, o taip pat ir atidarytas uogienių, konservuotų daržovių pakuotes, būtina laikyti šaldytuve. Nuvalytas daržoves šaldytuve galima laikyti 2–3 dienas, o atidaryti konservus galima tik prieš vartojant ir po to juos reikia laikyti stikliniame arba moliniame inde. Prieskoninių žolelių, svogūnų laiškų šviežumą išsaugoti galima suvyniojus juos į drėgną medžiagos skiautę ar popierinę servetėlę. Šviežių grybų patiekalus suvartoti būtina per parą nuo pagaminimo.
Tikimės, kad šie patarimai padės išvengti apsinuodijimo pavojaus ir leis mėgautis šviežiu, sveiku, saugiu maistu. Linkime, kad vasara atneštų tik kuo daugiau malonių įspūdžių ir gražių akimirkų, o jeigu susidursite su netikėtais negalavimais, PŠMC klinikos gydytojai visuomet yra pasiruošę Jums padėti!